Kutyafotózás tanácsok

Kutyafotózás tanácsok

ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB, HOGY A KUTYAFOTÓZÁS MINDENKI SZÁMÁRA ÉLMÉNY, ÉS JÓ SZÓRAKOZÁS LEGYEN.

Ha a fotózás nem így zajlik, akkor a végeredmény sem lesz olyan, amit szerettünk volna, és a kutyusnak is egy rossz élmény lesz.

Na de ne szaladjuk ennyire előre, a kutyafotózás nem ördögtől való dolog, mindjárt el is mondom miért. 😊

Mivel állatokról van szó, én a természetes közegükben szeretem fotózni őket, azaz kint a természetben, és az évszakra jellemző környezetben. Például: nyáron tökéletes választás lehet kutya fotózásra egy kis tó vagy egy árnyas liget. Őszi kutya fotózáshoz megfelelő helyszín lehet sárguló levelekkel tarkított erdei ösvény, vagy a kutyusunk kedvenc parkja, ahol már megjelentek az őszre jellemző színek. Ezekkel az apró trükkökkel máris megadjuk a kutyafotózás alaphangulatát.

A kutyafotózás elengedhetetlen szereplője maga a kutya. 😊 Fotózásra a kutyust lehetőleg tiszta, rendezett szőrzettel vigyük. Legyen nálunk egy olyan törölköző, vagy bármilyen rongy amint nem sajnálunk, mert fotózás közben, bizony gyakran előfordul, hogy nyálas lesz a kutya vagy éppen a szemében lesz csipa, ami nem mutat jól a fotókon.

Kutyafotózáshoz nem feltétel, hogy a fotó alany maximálisan iskolázott legyen, de azért az alap vezényszavakat ismerje (ül, fekszik, marad,) és figyeljen a gazdira, ha szükséges. Itt jegyezném meg, hogy kölyökkutya fotózáshoz minden esetben jól megválasztott helyszín szükséges, mert a kutya biztonsága a legfontosabb. Kölyökkutya fotózáshoz ideális környezet lehet egy ingerszegény terület, pl. rét, mező vagy a saját udvarunk. Ezeken a helyszíneken könnyen tudjuk kontrollálni a kölyökkutyát fotózás közben.

A kutyafotózás nem egy feszitett tempójú modell fotózás. Fontos, hogy ha a kutya számára ismeretlen helyszínen fotózunk, akkor adjuk időt a kutyának a helyszín felfedezésére, megismerésére, hagyjuk szimatolni, és sétáljunk vele egyet. Általában nagyon érdeklődők a kutyák, ezért én megszoktam engedni nekik, hogy a fotós felszerelést is megnézzék, megszimatolják. Ezzel elkerülhető, hogy fotózás közben a kutya megijedjen a felszerelésektől. Vannak kutyák, akik például megijednek a vakuállványtól, és a nagy ernyőktől. Erre is időt kell szánni, mert ijedt kutyát nem lehet fotózni!

Kutyafotózás tanácsok
Szabadtéri kutyás fotózás

Ha már minden adott a munka elkezdéséhez és megbeszéltük milyen fotókat szeretnénk viszont látni kutyusunkról, jöhet a munka. Kutyafotózás alatt nagyon fontos a kutya figyelmének fenttartása a beállított (statikus) fotók elkészítésénél. Ehhez mindenképpen használjunk kell jutalomfalatot, vagy a kutyus kedvenc játékát. 

Figyelnünk kell a fotózás alatt arra, hogy a kutya türelmét ne tegyük próbára, és ne vigyük túlzásba az egyes pózolásokat. Pár kép elkészítése után mindenképpen oldjuk fel a kutyát, és jutalmazzuk meg, hogy továbbra is jó élmény legyen a fotózás mindenkinek. A kutyák idegrendszere számára ettől függetlenül megterhelő lehet egy fotózás. 

Több éves kutyás tapasztalattal a hátam mögött, már megtudom ítélni, ha egy kutya elfárad a fotózás alatt, de erre a gazdinak is fokozottan figyelni kell, mert ő ismeri csak igazán a kutyáját. Ha elfáradt a kutyus, tartsunk egy kis pihenőt. Játsszunk, sétáljunk vele, és csak utána folytassuk a kutyafotózást. Ezért is kezdjük a fotózást mindig a beállított pózokkal, és utána jöhetnek a játék, és a kutya számára örömöt jelentő trükk és egyéb fotók.

Kutyafotózás tanácsok
Szabadtéri kutyás fotózás

A KUTYAFOTÓZÁS VÉGÉN NE ROHANJUNK HAZA A KUTYÁVAL, UGYANÚGY A LEVEZETÉST IS MEG KELL ADNI NEKI, MINT ÉRKEZÉSKOR AZ ISMERKEDÉSI RÉSZT.

Tapasztalatom alapján a gazdik mindig kíváncsiak az elkészült fotókra, nem meglepő módon. Ez remek lehetőség a kutyának is arra, hogy szabadon mozogjon megnyugodjon a kutyafotózás után.

    Back to Top
    Back to Top
    Close Zoom
    Context Menu is disabled by theme settings.